miercuri, 22 martie 2017

Copiii învață figurile geometrice prin joc


Întotdeauna un copil va învăța mai bine și va însuși materia dacă îi va fi predată prin joc. Iar Cecilia și Stelian adoră jocul, ca toți copiii, de altfel. Azi vreau să vă povestesc despre cum i-am învățat pe copiii mei figurile geometrice. Nu mi-am propus niciodată ca la vârsta de 2 ani să știe ce e acela un cub/pătrat, cerc/sferă, piramidă, triunghi, con sau romb. Lucrurile au venit de la sine și m-am pomenit la un moment dat că Cecilia a început să mă întrebe: mama, asta ce figură e? Atunci m-am gândit să „inventez” diverse modalități de a o învăța, atât pe ea, cât și pe Stelian (care nu prea a prezentat mare interes) formele și figurile geometrice. Astfel, până în prezent, Cecilia le cunoaște pe toate, iar Stelian... învață doar ceea ce vrea el :)
Desen cu figuri geometrice din hârtie colorată
Din hârtie colorată am decupat diverse figuri geometrice, le-am dat copiilor, împreună cu o pensulă și clei și le-am propus să le aranjeze pe foaie, dupa bunul lor plac. În timp ce aceștia lipeau foițele colorate, am avut grijă să menționez ce figură au folosit. La final, Cecilia deja singură mă imita și spunea: acesta e romb, acesta – patrat, dreptunghi, etc.


Puzzle cu figuri geometrice
Atunci când copiii știu cum arată o anumită figură geometrică, îi poți propune un joc cu puzzle. Eu am decupat din hârtie colorată un dreptunghi, triunghi și pătrat, le-am secționat, iar copiii au reconstituit figurile. 
 

Joc de asociere a figurilor geometrice
Pentru a învăța diverse forme și figuri geometrice, am folosit formele de copt, al căror contur l-am desenat pe foaie. Tot ce a trebuit să facă cei mici, a fost să le asocieze, transpunând formele pe foaie, deasupra contururilor și să le numească. E o metodă extrem de interesantă de a învăța diverse forme, dar și figuri geometrice.


O altă modalitate de asociere: am desenat într-un rând figuri geometrice, iar într-un alt rând – aceleași figuri, amestecate. Cecilia le-a asociat prin trasarea liniilor între acestea. 


Iar lui Stelian i-am propus un alt joc de asociere a figurilor: are o jucărie – cub, care include diverse forme geometrice și figuri, pereții acestuia fiind sortați cu spațiile necesare pentru a introduce figurile, iar el tot exersează ori de câte ori îi ofer „cubul cu figui” (așa îl numește).


Ștampile cu figuri geometrice
Pentru că celor mici le-a plăcut jocul cu ștampile, pe care l-am descris AICI, am decis să le folosesc într-un mod interactiv și cu ajutorul lor să-i ajut să învețe mai ușor figurile geometrice. Astfel, am sculptat în cartofi mai multe forme geometrice, pe care le-am colorat, iar copiii au ștampilat cu ele foile.

Joc cu mingi și cuburi
Cu ajutorul mingilor și a cuburilor, copiii au învățat noțiunea de sferă și cub, rotund și pătrat. 


Figuri geometrice construite din cleștișori
Această activitate e una dintre preferatele copiilor. Când îmi cer cleștițorii pentru rufe, știu că urmează minute în șir de liniște. În una din seri, cu ajutorul cleștișorilor, dar îndemnați și de tati, Cecilia și Stelian au construit figuri geometrice, le-au numit pe fiecare in parte, dupa care au aranjat frumos cleștișorii pe sfoară.


Toate aceste jocuri pe care le fac cu copiii mei nu dunt doar educative, dar și distractive uneori, dezvoltă coordonarea mână – ochi, logica și capacitatea de a asocia diverse elemente.

Cum au învățat Cecilia și Stelian culorile prin joc, citește AICI.

Dacă vrei să vezi și alte jocuri educative, pe care le voi propune în următoarele articole, dă un like paginii de Facebook a blogului.