miercuri, 15 martie 2017

5 idei de jocuri cu pahare pentru copii de la 1 an+

Azi copiii mei mi-au cerut pahare, multe pahare. Pentru că știau că le am cumpărate, dar stau ascunse în dulap. La început, le-am propus câteva păhăruțe de la iaurturi, pe care le păstram dupa ce le goleau, pentru ca să văd ce vor face cu ele. Dar cum cei mici au nevoie de modele și la vârsta de 2-3 ani trebuie să vadă pe cineva demonstrându-le cum să folosească anumite obiecte, nu prea au știut la ce să le întrebuințeze. Aici a fost nevoie de ajutorul meu, dar și de celelalte pahare de plastic pe care le aveam. 

Nici nu vă imaginați ce jucării minunate pot deveni paharele! Pe lângă faptul că, utilizate la diverse jocuri, acestea dezvoltă capacitatea de concentrare și îndemânarea, paharele sunt un motiv în plus de a motiva copiii să își dezvolte creativitatea.  

Iată ce jocuri am făcut împreună cu copiii, utilizând paharele de plastic:

1.Piramida
Tot ce trebuie să facă cei mici este să aranjeze câteva pahare cu gura în jos, într-un rând (5-7 pahare). Peste acestea e nevoie de alte pahare, aranjate dupa același principiu. În vârf, piramida trebuie să aibă doar un singur pahar. Este un joc extrem de distractiv și motivant pentru copii, atunci când sunt doi sau mai mulți, deoarece se întrec – care mai repede va construi și va reuși să aranjeze paharele unul peste altul pentru a nu se strica piramida.


2.Ascunde obiectul
Și acest joc e simplu, dar distractiv. Poate fi făcut în diverse moduri, dar noi am optat pentru această variantă: copiii au aranjat câteva fise de plastic, roșii și galbene, peste care au pus paharele, pe care le-au amestecat. Mai apoi le-au aranjat din nou în rânduri. Prin acest joc, cei mici își dezvoltă atenția, dar și orientarea în spațiu.


3.Turnul
Este un joc potrivit vârstei de 1 anișor. Trebuie doar să-i dai copilului mai multe pahare și să-l îndemni să pună paharele unele în altele. Vei observa cât de încântat va fi de noul joc, care îi dezvoltă motorica.


4.Aranjarea în rânduri și coloane
Pentru copiii mai mărișori, care știu ce este un rând și o coloană, un joc interesant este acela de a aranja paharele în rânduri și coloane. Cecilia știe doar ce înseamnă un rând, astfel încât nu a ezitat să aranjeze paharele așa.

5.Figurile geometrice magice
Dacă micuții cunosc figurile geometrice, propune-le să le construiască folosind paharele de plastic. Vor fi încântați, mai cu seamă dacă îi vei aprecia în timp ce vor aranja paharele. Astfel, copilul își va dezvolta concentrarea asupra unei activități.


Pentru a vedea și alte idei de jocuri și activități, nu ezita să dai un like paginii de Facebook a blogului!