marți, 7 februarie 2017

Ce trebuie să știi când mergi cu copilul la teatru


Copiii mei deja sunt mari, astfel încât obișnuiesc să-i duc mai des la teatru. Mergem la Teatrul Republican de Păpuși ”Licurici”, unde actorii își joacă foarte bine rolurile, dând pe scenă tot ce au mai bun, iar copiii ies de la spectacole de fiecare dată entuziasmați. De asemenea, uneori mergem și la spectacolele ținute în afara teatrului, la Centrul Comercial Jumbo sau Shopping MallDova.
 
De fiecare dată când merg la teatru, observ că unii părinți cam uită acasă bunele maniere. Astfel, m-am gândit că ar fi bine să fac o trecere în revistă ceea ce e bine/ nu e bine să facem în timpul spectacolelor, în speranța că unii vor citi acest articol, iar data viitoare când voi merge la teatru, voi vedea nu doar copii bine crescuți, ci și părinți/bunici educați.

1.Primul lucru la care ar fi bine să atragem atenția este VESTIMENTAȚIA. Cum spunea cineva, un spectacol, chiar și pentru copii, este întotdeauna o sărbătoare. Iar la sărbătoare mergem îmbrăcați elegant, chiar dacă aceasta are loc într-o zi de lucru. Acest fapt îi va inspira pe actori, făcându-i să se simtă în largul lor și să dea tot ce au mai bun în ei.

2.Ne îmbrăcăm îngrijit, însă nu ar trebui să pierdem timp în fața oglinzii, astfel încât să întârziem. Un alt sfat ar fi: NU ÎNTÂRZIA la spectacol! Iar dacă ai întârziat, nu îți croi drum printre spectatori dupa când se joacă piesa. Este nepoliticos și vei deranja nu doar spectatorii, ci și actorii. 

3.NU FĂ GĂLĂGIE! Copiii nu au răbdare să stea locului 25 – 30 de minute. Atunci când începe să facă gălăgie, pur și simplu ieși cu el din sala de spectacol. Toți vor fi mulțumiți! 

4.NU TE ÎMBULZI la intrare. Uneori sala de spectacol este arhiplină. Acest lucru însă nu te împiedică să stai cuminte în rând și să intri sau ieși în liniște, fără a te îmbrânci.
 
5.NU MÂNCA și nu comenta în timpul spectacolului! Acest lucru este de neconceput. Chiar dacă ești tentată să îi oferi copilului ceva de ronțăit, pentru a sta liniștit, așteaptă până la final. Sala teatrului nu e locul potrivit pentru a mânca!

6.Una dintre cele mai mari grosolănii este să părăsești sala în timp ce actorii joacă ultimele cadre, sub pretextul de a câștiga minute în plus. 

7.Nu este indicat nici să aplauzi înainte de finalul piesei. Vei deranja astfel actorii, creând impresia că nu ți-a plăcut spectacolul. Când trebuie să aplauzi? La sfârșitul actului!

8.NU-ȚI MANIFESTA DEZAPROBAREA față de spectacol prin fluierături sau strigăte, mai ales în timpul desfășurării acestuia. Dacă nu ți-a convenit, pur și simplu nu-ți mai aduce copilul la această piesă. 
  

9.DECONECTEAZĂ sunetul telefonului mobil! În timpul spectacolului orice sunet în plus deranjează actorii și spectatorii.

10.NU FOTOGRAFIA/FILMA spectacolul. E un gest extrem de urât. Dacă îți dorești să faci fotografii copilului în sala de spectacol, așteaptă până la finalul piesei.

Eu cred că e bine să ne învățăm copiii de mici bunele maniere, inclusiv la teatru, cinema sau concert. Dacă ai citit acest articol, sunt sigură că vei pune în practică sfaturile ce ți le-am oferit! 


Nu uita să-ți duci copilul la spectacole! Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” te așteaptă!

Ne vedem la teatru!

Pentru a vedea și alte sfaturi, nu uita să dai un like paginii de Facebook a blogului!

P