vineri, 24 februarie 2017

6 cărți despre viața femeilor musulmane pe care le-am citit și le recomand


Mereu mi-au plăcut istoriile de viață ale altor oameni. Sa le ascult sau să le citesc. Îndemnată de această curiozitate, dar și din dorința de a afla mai multe detalii despre o cultură pe care o cunoșteam un pic de la liceu, am început anul trecut sa lecturez cărți despre viața evreilor și a musulmanilor. Mă interesa în special viața femeilor.

Astfel, am citit 15 cărți la acest subiect, însă câteva dintre ele m-au marcat într-un mod deosebit. 

Iată care sunt 6 dintre cărțile pe care ți le recomand și ție!

1.„În pielea unei jihadiste” de Anna Erelle
Dintre toate cărțile citite până acum la acest capitol,  .„În pielea unei jihadiste”  m-a marcat cel mai mult. Am citit-o cu sufletul la gură, dar nu am dormit câteva nopți dupa ce am finisat-o. O carte pentru cei puternici! De ce afirm acest lucru? Vei afla doar dacă vei citi cartea!


2.„Divorțată la 10 ani” de Nojoud Ali
O carte sfâșietoare, care relatează viața unei fetițe ce a fost căsătorită la 10 ani cu un bărbat mult mai în vârstă decât ea. Cartea nu doar că arată realitatea dură din lumea musulmană tradiționalistă, dar demonstrează (pentru a câta oară) cât de puternice sunt femeile, care pot merge până în pânzele albe pentru a-și atinge scopul!


3.„În căutarea lui Nouf” de Zoe Ferraris
Cartea povestește istoria lui Nouf ash-Shrawi, o fată de 16 ani care a dispărut în deşert cu trei zile înainte de căsătorie. Cazul este investigat, iar descoperirile sunt de-a dreptul uimitoare. De ce? Afli dacă citești cartea!


4.„Fecioara încătușată” de Ayaan Hirsi Ali
Cartea este o declarație de război pentru emanciparea femeilor de sub presiunea culturală și religioasă, dar în mod deosebit de sub cultul virginității. Este povestea unei femei curajoase, care s-a opus tuturor celor care au încercat să o forțeze să respecte regulile musulmane.

5.„Onoare” de Elif Shafac
Deși pare o carte cam încurcată, întrucât sunt prezentate evenimente din perioade diferite, în capitole diferite, „Onoare” este o carte la fel de tulburătoare ca și celelalte scrise la această temă. Aceasta prezintă istoria unei familii, din trei generații și trei localități diferite, dar în care se săvârșește „crima de onoare”, pentru a salva imaginea familiei.

6.„Arsă de vie” de Suad
Mi-a luat două nopți să o citesc, dar m-a marcat cred, pentru toată viața. Pe toată perioada lecturării îmi spuneam că noi, femeile din Eropa, suntem norocoase și fericite că ne-am născut aici – libere și cu drepturi. Cartea este o lecție de viață, curaj, iubire, putere și speranță. O recomand cu toată încrederea. Mai multe despre această carte am scris AICI.

În acest an, mi-am propus să mai citesc câteva, și sper că la finele lui 2017 să vin cu o altă recomandare. 

Tu ce mai citești? Care dintre cărțile pe care le-ai lecturat, ai vrea sa le recomanzi și altora?

Pentru a vedea și altele recomandări de carte, dar și sfaturi din experiența mea de părinte, idei de jocuri și activități pentru copii, nu uita sa pui un like paginii de Facebook a blogului.