duminică, 29 mai 2016

Activități distractive de joacă cu cei mici în perioada caldă a anului

Odată cu sosirea anotimpului cald zilele se măresc, iar energia copiilor pare să nu se mai termine, astfel încât e destul de greu să te menții  într-un ritm cu ei.  Copiii mei au crescut, iar să-i ții mult timp în casă, când afară e soare și bine, pentru ei e un adevărat chin, iar pentru noi, părinții – e și mai greu. 

Impuși de această situație, încercăm să inventăm diverse jocuri atât în casă, cât și atunci când ieșim afară. Astfel, le diversificăm activitățile, iar ei nu se plictisesc. Uneori ne reușește, iar alteori... 


Iată cum îi distrăm noi pe cei mici atunci când suntem îi aer liber:

1.Îi lăsăm să se murdărească
Pe bune! Indiferent că mergem la terenul de joacă, la biserică sau în ospeție, copiii noștri nu se întorc niciodată acasă cu hainele curate. Îmbrăcați în haine noi sau mai vechi, ei întotdeauna cad în genunchi, se târăsc pe jos, se culcă în țărână sau pietricele, se dau pe burtă pe tobogan.  Mi se fac observații din cauza asta, că nu păstrăm hainele, că se vor îmbolnăvi, că nu-mai-știu-eu-ce, dar atât timp cât copiii mei sunt fericiți, nu mă interesează părerea nimănui! Noi nu ne temem de bacterii și microbi, iar ei niciodată nu au contactat vre-o boală din cauza asta. 


 Știu că astfel  copiii mei vor crește independenți, căci odată ce i-am învățat cum să se urce/coboare corect de pe tobogan și alte lucruri de genul acesta, ei sunt în afara oricărui pericol. În plus, ieșind afară, ei nu stau cu frica de a nu se murdări, ci se joacă în voie și libertate.


Nici nu vă imaginați câte jocuri inventează stând printre pietricele sau jucându-se în țărână! Important este ca, imediat ce intrăm în casă, să spălăm mâinile cu apă caldă și săpun.


2.Îi învățăm să alerge
Mișcarea înseamnă viață, iar un copil sănătos e un copil care se mișcă. Pentru că ducem un mod de viață sedentar, cu puțină mișcare, am hotărât să-i provoc pe copiii mei să se miște cât mai mult – alergând. Locuim la etajul 5 și coborâm scările pe jos, în fugă, iar recent am inventat un joc: unul dintre părinți aleargă cu copiii, până când celălalt spune STOP. Tare le place această activitate!


3.Desenăm cu creta pe asfalt
Nu e o activitate ieșită din comun, recunosc, dar e preferata Ceciliei, pasionată de desen. Astfel, de fiecare dată când ieșim afară, avem grijă să luăm cu noi și găletușa cu cretă colorată. Lăsăm pe asfalt adevărate opere de artă, până când le spală prima ploaie.

 
4.Ne jucăm cu pietricele
Spuneam mai sus că noi nu ne temem de microbi. De aceea, copiii se joacă cu pietricelele de la terenul de joacă. Pentru a dezvolta motricitatea fină, dar și imaginația, aceștia le sortează dupa formă, mărime sau pur și simplu le aruncă, apoi iar le adună pe toat ela un loc. Vara trecută Cecilia umplea căldărușa cu pietricele, pe care le răsturna dintr-un loc în altul, iar aceasta era una din activitățile sale preferate.

 
5.Descoperim insectele
Da! Noi adorăm să urmărim insectele. Și e de-a dreptul minunat să vezi cum furnicile își duc în spate hrana de două ori mai mare decât ele sau cum vaca-domnului se chinuie să treacă peste obstacole. Atunci când suntem afară copiii noștri caută insecte pe cojile de copaci, printre floricele sau chiar pe asfalt. Iar aceasta e o activitate extraordinară!

Pe cât e posibil, încercați să vă învățați copiii să aprecieze ieșirile în natură și să se distreze de fiecare dată.

Cu drag, SuntMAMĂ responsabilă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu