joi, 16 februarie 2017

6 metode de a învăța culorile prin joc


Stelian e la perioada în care învață culorile, iar întrebări precum „Ce culoare e asta?, Dar asta ce culoare?, Dar ce culoare au ochii mei/ai tăi/ai Ceciliei?...” sunt la ordinea zilei. Trebuie să recunosc, Cecilia a învățat mult mai devreme și mai repede culorile, iar astfel de întrebări nu prea adresa. 

Pentru a ușura oarecum procesul de învățare a culorilor, în fiecare zi îi propun lui Stelian diverse jocuri: cu popice, mingi, cuburi, animăluțe colorate, etc. Avem o săptămână de când ne tot jucăm, dar rezultate încă nu observ, căci pentru el cafeniul e „bagănă” și roșu e „pâcâtâliu”, oricât aș încerca să-i demonstrez că nu are dreptate. Oricum, important e jocul, astfel încât nu insist să-l învăț culorile, dacă el nu dorește acest lucru.

Am decis însă să îți propun și ție câteva idei de a învăța culorile prin joc, idei care sper să te inspire și să te ajute să petreci cu copilul/copiii momente frumoase.

1.Învățăm culorile cu ajutorul constructorului
Tuturor copiilor le plac constructorele. Acestea pot fi folosite în calitate de material didactic la multe activități, cum ar fi învățarea culorilor. Stelian le sortează, dupa care vine cu întrebările menționate mai sus.
Sfat: Cu cât mai multe piese sunt în constructor, cu atât mai mult timp va fi ocupat copilul. Important este ca atunci când le sortați, să numești de fiecare dată culoarea, cu voce clară. Repetarea este mama cunoștințelor, nu?


2.Învățăm culorile cu ajutorul șuruburilor și a piulițelor
Dacă ai băiat în casă, cu siguranță știi cât de mult preferă băieții șuruburile și piulițele. Iar dacă sunt și colorate, interesul față de ele crește și mai mult. Stelian înșurubează găicile, având grijă să mă întrebe de fiecare dată ce culoare au. În plus, e o bună metodă de a învăța formele, dar și de a dezvolta motorica și abilitatea copilului de a fixa obiectele.
Sfat: La început, lasă-l pe cel mic să facă ce dorește el cu șuruburile și piulițele, dupa care sortați-le dupa culoare. 


3.Învățăm culorile cu ajutorul mingilor
În fiecare casă unde există copii mici, se găsesc și mingi colorate, tocmai potrivite pentru a le folosi la învățarea culorilor. Stelian adoră mingile. Când aveam mai multe, le sorta după culori, dar dupa ce am dus o parte din ele la bunici, lăsând acasă doar câteva, ne jucăm cu ele ascunzându-le prin casă și încercând să le găsim. Evident, cel care găsește mingea, trebuiie să spună ce culoare are aceasta. Pentru el, toate sunt „bagăne” și  „pâcâtâlii”.
Sfat: Dacă ai un copil mai mărișor, vă puteți juca cu mingile, aruncându-le de la unul la altul și rostind cu glas tare culoarea. Cine prinde mai multe mingi, acela este câștigător. 


4.Învățăm culorile cu ajutorul mozaicului
Pentru Stelian mozaicul e „mărgele colorate”. Îl folosește pentru a  se distra, căci tare-i mai place să aranjeze toate piesele, dupa care să întoarcă invers tabla și, cu degețelele lui micuțe, să apese  peste piuneze.
Sfat: Dacă ai și tu un mozaic acasă, propune-i copilului să construiască diverse obiecte, în funcție de culori: nourași albaștri, soare și lună galbenă, copaci verzi, etc.


5. Învățăm culorile cu ajutorul cifrelor și a literelor
Copiii mei au o pasiune aparte pentru cifre și litere. În urmă cu un an, le-am cumpărat un set mare de cifre și litere colorate, astfel încât să nu se certe de la ele. Stelian se joacă cu ele, adunându-le laolaltă în dependență de cifre/litere sau culoare.
Sfat: Dacă aveți mai multe litere și cifre colorate, propune-i celui mic să alcătuiască cuvinte cu litere de aceeași culoare sau să aranjeze cifrele roșii/verzi/galbene în ordine crescătoare/descrescătoare.


6.Învățăm culorile cu ajutorul agrafelor și elasticelor
„Când pisica nu-i acasă, șoarecii joacă pe masă”. Cam așa e și în cazul nostru: când Cecilia e plecată la grădiniță, Stelian are voie să se joace cu jucăriile ei sau chiar să-i folosească elasticele, la care ea ține foarte mult. Să nu crezi că-i prindem cosițe. Nicidecum. El folosește elasticele pentru a învăța culorile, sortându-le în formele pentru brioșe. 
Sfat: Pentru a face mai distractiv procesul de învățare, propune-i celui mic să extragă elasticel din gămăjoară, folosind un clește. 


Tu ce alte modalități de a învăța culorile folosești cu copilul tău? Aștept răspunsurile în comentarii!

Iar pentru a vedea și alte idei pe care le voi propune în articolele viitoare, nu ezita să dai like paginii de Facebook a Blogului!