În unul dintre articolele mai vechi am scris despre lucrurile pe care cheltuim mult, dar care nu sunt obligatorii. Așa suntem noi - cheltuitori, dar ne putem foarte bine educa pentru a fi mai economi. Începem de azi, de la cheltuielile zilnice, care nu sunt întotdeauna necesare și pentru care există alternative gratuite sau mai ieftine.
Timp de vreo jumătate de an am dus zilnic evidența cheltuielilor și a veniturilor și prima lecție pe care am învățat-o a fost să nu mai cheltui atât de mult. În fiecare seară mă pomeneam cu lucruri de care nu aveam nevoie, iar asta însemna bani cheltuiți.
Transport. Sunt oameni care circulă zilnic cu transportul public din necesitate - pentru că locul de muncă e prea departe de casă. Dar există și alți oameni, care pot alege - să meargă pe jos până la serviciu sau să ia transportul public pentru câteva stații. Majoritatea alegem transportul public, chiar dacă am putea ieși cu 10 minute mai devreme din casă și merge pe jos la muncă. Mai există și alții, cum e cazul meu, care au două soluții - un transport care face un traseu mai lung și altele două, care mă ajută să ajung mai repede la serviciu. M-am pomenit că de multe ori aleg a doua variantă, iar asta înseamnă zilnic 6 lei cheltuiți aiurea.
Mâncare. Nu zic că nu trebuie sa cumpărăm de-ale-gurii. Dar de cele mai multe ori cumpărăm mai mult decât avem nevoie. Soluția cea mai simplă este să mergem la cumpărături cu lista pregătită de acasă, să facem meniu săptămânal și astfel vom cumpăra doar ceea de ce avem cu adevărat nevoie. Și încă ceva: niciodată nu trebuie să mergem nemâncați la cumpărături. Riscăm să cumpărăm tot magazinul. Recunosc, la acest capitol am încă de învățat, dar am înțeles că asta mi-ar aduce numai beneficii: nu aș face risipă, nu aș fi nevoită să consum mai mult decât e necesar și nu aș mai cheltui atât de mulți bani.
Ronțăieli. Dacă mergi la serviciu și nu îți iei pachețel cu mâncare de acasă, ești tentat să îți cumperi diverse ronțăieli care să îți țină de foame - covrigei, biscuiți, chifle. E posibil să nu le mai consumi și să renunți definitiv la ele - dacă îți pregătești de cu seară mâncarea pe care să o iei cu tine, problema se rezolvă foarte repede.
Haine. Clar, nu le cumpărăm zilnic, dar uneori nu rezistăm tentației atunci când suntem în magazine și aducem acasă haine care nu ne plac sau de care nu avem nevoie. Pentru că au fost cumpărate impulsiv. Și cunosc oameni care chiar au făcut asta săptămânal și doar pentru că în copilărie avea foarte puține haine (cum a fost cazul majorității, de altfel), iar acum, la maturitate, având bani, și-a promis să nu se lipsească de ele.
Apă și energie electrică. Noi zilnic cheltuim prea multă apă și prea multă energie electrică. Cum? Sunt sigură că și tu lași robinetul deschis în timp ce îți speli dinții sau atunci când "săpunești" vesela din chiuvetă. Sau lași lumina pornită în toate camerele din casă. Zi de zi se tot adună, iar asta înseamnă cheltuieli de care nici nu ne dăm seama.
Acestea sunt lucrurile pe care le-am identificat eu, însă e posibil să fie mult mai multe. Important este să conștientizăm că cheltuim mai mult decât avem nevoie și că aceste cheltuieli le-am putea folosi pentru altceva - să economisim pentru o călătorie, de exemplu.
Tu pe ce cheltui zilnic? Obișnuiești să și economisești? Cum?
Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l ca să ajungă și la prietenii tăi.
Despre alte lucruri pe care cheltuim mult și fără sens am scris în ACEST ARTICOL.
Cu mai multe postări interesante și utile te aștept pe pagina de Facebook a blogului, dar să știi că mă găsești și pe Instagram, Pinterest, YouTube, Goodreads și Facebook.
Cu drag, Anna, mamă de doi!
Sursa foto - Unsplash
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu