De când mă știu, îmi place să duc o viață sustenabilă, să nu fac risipă și să port sau folosesc lucruri până nu mai am ce face cu ele. De asemenea, poate datorită faptului că am trăit aproape de pădure și toate duminicile din copilăria mea le petreceam în sânul naturii, îmi place ecologia și tot ce ține de acest capitol. Încerc să transmit și copiilor această dragoste și să-i fac să înțeleagă că toate resursele Planetei au un sfârșit, că nimic nu e veșnic și acțiunile de azi pot avea consecințe nefaste pe viitor. În acest sens, am discutat cu ei despre acțiunile pe care să le facem pentru a prelungi oarecum viața noastră și a mediului înconjurător. Pentru că natura este casa noastră, vorba Ceciliei.
Deci, am ajuns la concluzia că pe viitor vom:
- Planta și mai mulți copăcei. Și nu doar în livadă la bunelu.
- Vom ieși mai des să facem curățenie în locurile în care ne plimbăm și odihnim.
- Vom construi căsuțe și vom hrăni păsările.
- Nu vom arunca nici un gunoi pe stradă, ci DOAR la coșul de gunoi.
- Dacă vom vedea pe cineva care distruge natura, vom face observație.
- Vom cumpăra cât mai puține produse ambalate în plastic, deși asta e tare dificil.
- Nu vom mai uita acasă pungile noastre reutilizabile atunci când vom merge la cumpărături.
- Vom cumpăra doar ceea de ce avem cu adevărat nevoie. Așa nu vom face risipă de alimente.
- Nici o haină nu va merge la gunoi. Fie le vom da rudelor, fie le vom dona la Fundația Ortodoxă „Sfânta Xenia”. Iar hainele rupte sau pătate, vor fi ideale pentru a împleti din ele coșuri, pentru a face decorațiuni sau, în cel mai rău caz - pentru a șterge praful din casă sau a spăla podelele.
- Vom folosi mai rațional apa și energia electrică.
Sunt doar câțiva pași, identificați cu copiii, dar cu siguranță putem face mult mai multe fapte pentru a contribui și noi cumva la salvarea planetei. Dacă vom acționa fiecare cu intenții bune, rezultatele vor fi vizibile.
1.Pentru început am cumpărat mai multe punguțe reutilizabile și traiste/torbe, cu care mergem la cumpărături. Pungile biodegradabile nu sunt o soluție, atât timp cât nu creăm mediu favorabil pentru a se descompune, de asta eu aleg să cumpăr plase care pot fi folosite de minimum 200 de ori. În ele orice produs se păstrează foarte bine si chiar nu e nevoie de zecile de pungi de plastic, care ni se oferă la magazine sau piață.
2.Un alt pas de care sunt foarte mândră este folosirea periuțelor de dinți din bambus. Acestea au o durată de viață mult mai lungă, iar dupa ce le trece vremea, pot fi date la gunoi fără nici o problemă, pentru ca se vor descompune rapid și nu vor dăuna mediului.
3.Atunci când am devenit mai conștientă de acțiunile mele asupra naturii, am ales să renunț la bureții de bucătărie din comerț. Am cumpărat luffa, o legumă întreagă, pe care o folosesc la spălarea vaselor. Este rezistentă și comodă de utilizat, iar împreună cu gelul de vase de la Amway, fac o echipă bună. Am început să-mi croșetez și bureți de baie și pentru vase din ață de iuta. Iar anul acesta vreau să-mi decorez bradul cu decorațiuni handmade.
Toate aceste acțiuni le explic și copiilor. Ei sunt cei care trebuie să înțeleagă că viitorul depinde de tot ce fac și orice gest necugetat poate avea un impact considerabil. Evident, avem încă mult de lucru la acest capitol, dar cred că primii pași sunt cei mai importanți, iar pe viitor vom aplica toate cele menționate în acest articol.
Hai să fim mai buni și să transmitem asta și copilașilor noștri!
Dacă ți-a plăcut articolul, distribuie-l ca să ajungă și la prietenii tăi. Buretele, periuțele de dinți și punguțele le am de la Green Up Mom.
Pentru mai multe postări interesante și utile, te aștept pe pagina de Facebook a blogului. Să știi că mă mai găsești și pe Instagram, Pinterest, Goodreads, Youtube AICI și AICI și pe Facebook.
Cu drag, Anna, mamă de doi!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu