Cine crede că a avea mult înseamnă și a fi fericit, se înșeală amarnic. Bineînțeles, fericire înseamnă să ai tot ce îți dorești, să faci tot ce-ți poftește inima, dar... nu e numai asta. Dacă nu ai sănătate, poți avea chiar și luna de pe cer, dar tot nu vei fi fericit. Pentru că fericirea înseamnă în primul rând sănătatea ta și a celor dragi ție, dupa care celelalte bunuri materiale sau emoționale. E un subiect destul de discutat și controversat, pentru că fiecare om vede fericirea în felul său. Eu însă, vreau azi să-ți povestesc despre cum reușesc să economisesc și să fiu fericită. Vreau să-ți demonstrez că poți fi fericit și fără a merge în fiecare seară la restaurant, fără a avea cele mai scumpe haine și fără a avea o locuință mobilată dupa ultima modă. Poți fi fericit având puțin, dar fiind în primul rând sănătos.
Sănătate = alimentație + hrană + mers pe jos
Cred că atunci când vine vorba despre sănătatea noastră, nu trebuie să economisim. Dar chiar și așa, aici tot putem strânge cureaua. Noi, de exemplu, am renunțat la a mai da analzie și a face controale la centrele private. Doar pe Stelian îl ducem la privat pentru că avem nevoie de două opinii și două rezultate, pe când noi, ceilalți membri ai familiei, mergem la medicul de familie, dăm analizele necesare la policlinică, mergem la medicii din spitalele de stat și... nu dăm mită.
Cred că atunci când vine vorba despre sănătatea noastră, nu trebuie să economisim. Dar chiar și așa, aici tot putem strânge cureaua. Noi, de exemplu, am renunțat la a mai da analzie și a face controale la centrele private. Doar pe Stelian îl ducem la privat pentru că avem nevoie de două opinii și două rezultate, pe când noi, ceilalți membri ai familiei, mergem la medicul de familie, dăm analizele necesare la policlinică, mergem la medicii din spitalele de stat și... nu dăm mită.
Dacă tot veni vorba despre sănătate, noi consumăm carne foarte rar, dar și pe aceea doar de la mama de acasă. Or, datorită acestui lucru, economisim mult.
De la tata luăm vin, iar atunci când avem oaspeți și vrem să-i servim cu un pahar de vin, nu cumpărăm de la magazine.
Unele fructe și legume le luăm tot din sat, de la părinți. Astfel, economisim și nu cumpărăm de la piață sau din supermarketuri. În plus, știm că acestea sunt 100% sănătoase și au fost crescute fără a fis stropite cu diverse produse chimice.
Un alt mod de a economisi este să mergem mai mult pe jos și să renunțăm la transportul public. Dacă o putem duce și aduce pe Cecilia de la grădiniță fără a merge cu microbusul, de ce să nu ne trezim cu jumătate de oră mai devreme dimineața, iar seara, să renunțăm la lucru cu jumate de oră mai devreme și să mergem pe jos până la grădiniță? În plus, respirăm aer curat, discutăm și admirăm natura.
De asemenea, în loc să așteptăm transportul public, care mereu întârzie, de ce să nu mergem pe jos de la o stație la alta? Uneori, aplicând acest truc, ajungem chiar la destinație și facem și economie. Trei lei nu e mult, dar dacă adunăm câte trei în fiecare zi, la sfrșit de lună ajungem cu o economie de 90 de lei. Nici ei nu-s mulți, dar îi putem pune în plicul cu economii,, pentru zilele când vom avea nevoie de ei.
Renunțăm la mâncarea din restaurante
Uneori, duminica, mai comandam pizza. Mai mult de dragul copiilor, care adoră să mănânce pizza în timp ce privesc desene animate. Ei bine, am hotărât să renunțăm la acest obicei și să facem acasă pizza, sâmbăta. Știm ce punem în ea, dar și petrecem frumos timpul împreună, pentru că ambilor copii le place să mă ajute la bucătărie.
Nu des, dar uneori ieșeam să mâncăm în oraș. Am renunțat la acest obicei. Clar, vom mai merge să mâncăm în oraș, dar mai rar sau poate doar la ocazii speciale. Cel puțin, în ultim aperioadă nu am fost și asta înseamnă o economie destul de vizibilă.
Cumpărăm haine din SH + Purtăm hainele primite de la prieteni și rude
Nu e nici o rușine să porți haine cumpărate de la second hand, atât timp cât acestea sunt în stare bună și curate. Anul acesta, pentru că am luat câteva kg în plus, toate hainele mi le-am cumpărat din magazinele și piețele second hand. Pentru că acolo găsesc întotdeauna ceva care să-mi placă și la un preț ok.
Copiilor, de când s-au născut, le cumpăr lengerie și încălțăminte, iar celelalte haine pe care le au sunt toate primite de la verișori și prietenii noștri care au copii mai mari. Nu-mi fac absolut nici o problemă din asta, pentru că nu vreau să investesc inutil în haine pe care copiii le vor purta maximum 3 luni. La rândul nostru, dăm hainele mai departe, rudelor sau celor care au nevoie de ele.
La cumpărături cu liste și cu burta plină
Regula spune că nu trebuie să mergem la cumpărături flămând pentru că vom cumpăra multe produse de care nu avem nevoie. Deși nu merg foarte des la cumpărături, atunci când o fac, mănânc înainte de a porni de acasă. Și chiar funcționează! Cumpăr doar ceea ce am inclus pe listă.
Și dacă tot a venit vorba de liste: da, eu sunt omul listelor. Pe lângă faptul că-mi notez absolut orice idee legată de blog sau proiecte, întocmesc și liste cu ceea ce trebuie să cumpărăm, pentru ca atunci când voi merge la magazin sau piață, să iau de pe raft doar ceea de ce am cu adevărat nevoie.
Mai puține cărți cumpărate
Am o bibliotecă destul de mare, pe care am adunat-o mulți ani, dar din care am citit doar maximum 10%. Din acest motiv, am decis că nu mai cumpăr nici o carte până când nu citesc toate cărțile care le am în casă. Și ce crezi? Odată cu această decizie, despre care la început numai soțului i-am zis, primesc tot mai multe cărți în dar. Nu le cumpăr, îmi sunt dăruite și astfel fac economie. Or, cărțile costă destul de mult, din păcate.
Mai puține jocuri și jucării pentru copii
E fix ca situația de mai sus. Nu cumpăr jocuri și jucării, dar ele în continuare ajung la copiii mei, pentru că le primesc în dar. De asemenea, pentru ca ei să nu se plictisească de ele, inventăm singuri diverse jocuri sau facem jucării din ceea ce găsim prin casă.
E posibil să facem economie, să nu mai cheltuim pe lucruri inutile, dar să fim la fel de fericiți csau poate chiar mai fericiți decât înainte. Important este, dupa cum am menționat la începutul articolului, să avem sănătate, minte deschisă și să luăm viața mai ușor.
Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l ca să afle și prietenii tăi despre cum să economisească.
Te aștept cu un like pe pagina de Facebook a blogului. Iar pe mine mă găsești pe Instagram, Pinterest, Youtube și Facebook.
Buna Anna,
RăspundețiȘtergereFelicitari pentru disciplina! E greu sa acceptam ca suntem cei ce decidem si construim realitatea.
Pe langa astea, eu am mai luat sub lupa facturile si cheltuielile. De ex. scoteam bani de la alt bancomat si plateam comision aiurea. Sau aveam abonament ce nu il utilizam. Am schimbat tipul de contract la electricitate si pac, 10% mai ieftin. Negociat asigurarea la locuinta. Scanat contul si vazut ca platesc, inutil, pe ici/colo si nici nu stiam pe ce. Etc. Gesturi aparent minore dar impreuna economisesc 100-200 pe luna, fara sa mai fac niciun efort.