Cunosc foarte multe cazuri de violență în familie. Copii bătuți, femei bătute, mame bătute de către copii. Stăm bine la acest capitol, obișnuiți să fim bătuți în copilărie și să batem, la rândul nostru. Se spune că o fetiță care a fost victimă a violenței în copilărie, își va bate la rândul său copiii și, atunci când se va căsători, va accepta bătaia ca pe un lucru normal. Idee nu am cât e de adevărat, dar știu că: în 50% din cazurile în care bărbații își abuzează partenerele, sunt agresați și copiii; violența domestică determină incapacitate teporară de muncă într-o mai mare măsură decât accidentele rutiere sau bolile infecțioase; femeile însărcinate nu sunt protejate de abuzurile partenerului de viață și majoritatea dintre persoanele abuzate nu recunosc sau chiar nu cunosc faptul că sunt victime a violenței.
Atunci când eram la Cluj, s-au apropiat de noi câțiva polițiști și au discutat cu noi despre violența în familie. Era o acțiune în cadrul campaniei naționale de prevenire a violenței intrafamiliale „Aripi frânte”, realizată de Poliția Română în parteneriat cu Asociația Necuvinte. Am primit și o broșură, cu multe informații utile, pe care, trebuie să recunosc, nici eu nu le cunoșteam. Din acest motiv, am decis să scriu acest articol, pentru că știu că multe femei nu cunosc ce înseamnă violența și unde să apeleze dupa ajutor atunci când e nevoie.
Ce înseamnă VIOLENȚA ÎN FAMILIE?
Violența în familie reprezintă orice agresiune fizică, psihică, verbală, sexuală sau economică, săvârșită cu atenție de către un membru al familiei, împotriva altui membru al aceleiași familii. Aceasta nu se manifestă într-un episod izolat, ci se repetă atunci când nu se iau măsuri.
Violența în cuplu NU:
- apare din cauza stresului de la serviciu și nu este o urmare firească a unor neînțelegeri în familie.
- dispare dacă nu se iau măsuri împotriva agresorului.
- poate fi motivată de comportamentul victimei. Numai agresorul este vinovat de abuz.
- este o chestiune privată. Victima are dreptul să fie informată și ajutată la nevoie.
Partenerul TE AGRESEAZĂ EMOȚIONAL atunci când:
- îți trimite foarte multe SMS-uri și te sună non-stop atunci când nu sunteți împreună, ca să te verifice;
- cere mereu explicații despre locurile în care mergi, cu cine te întâlnești, ce faci – fiindcă nu are încredere în tine și este foarte posesiv;
- întreabă tot timpul ce faci cu banii, ce cumperi și cât costă fiecare lucru;
- te critică pentru felul cum te îmbraci și îți cere să te schimbi atunci când apreciază că nu ești suficient de decentă;
- încearcă să te izoleze de prieteni/prietene, nu te lasă să te vezi cu familia ta și se enervează dacă te întâlnești cu cineva fără să te însoțească și el;
- te acuză mereu, fără motive întemeiate, că îl înșeli;
- te jignește sau te critică de față cu alte persoane;
- te insultă folosind cuvinte cu conotație sexuală;
- nu te lasă să te angajezi și să faci cursuri ca să te specializezi;
- te amenință că se sinucide dacă îl părăsești ori că îți ia copiii dacă vă despărțiți;
- are impresia că datoria ta este să-i faci lui toate plăcerile.
Partenerul TE ABUZEAZĂ FIZIC și ești în pericol atunci când:
- te pălmuiește, te mușcă, te lovește sau încearcă să te sufoce;
- aruncă în tine cu obiecte, te trage de păr, te împinge;
- îți produce suferințe fizice în diverse moduri: te lasă în frig fără haine, te gonește din casă sau te abandonează într-un loc periculos ca să te întorci singură, te încuie în locuință și nu te lasă să pleci atunci când ai nevoie;
- te împiedică să mănânci și să bei sau să dormi;
- te obligă să consumi alcool, să mănânci atunci când nu dorești să consumi alimente care nu-ți fac bine, să muncești peste puterile tale;
- te împiedică să suni la poliție sau să ceri îngrijiri medicale.
Ești ABUZATĂ SEXUAL atunci când:
- partenerul te forțează sau te șantajează să faci sex cu el;
- te imobilizează în timpul actului sexual;
- îți cere să faci sex cu el atunci când ești bolnavă, obosită sau după ce te-a lovit/rănit în orice fel;
- implică, împotriva voinței tale, și alte persoane în activitățile voastre sexuale.
Trebuie să știi că: DACĂ PARTENERUL TĂU TE ABUZEAZĂ FIZIC, EMOȚIONAL SAU SEXUAL, ÎNSEAMNĂ CĂ TE AFLI ÎNTR-O SITUAȚIE DE RISC ȘI EȘTI O VICTIMĂ A VIOLENȚEI INTRAFAMILIALE!
Atunci CÂND IZBUCNEȘTE un episod cu violențe fizice:
- Sună la 112 când ești în pericol!
- Când nu poți fugi din casă, încearcă să te închizi într-o cameră cu un telefon și să suni la poliție. Dacă nu ai apucat să iei un telefon mobil cu tine, strigă tare ca să te audă vecinii sau deschide geamul și cere ajutor.
- Nu te adăposti în bucătărie. Acolo sunt cuțite și alte obiecte cu care agresorul te poate răni.
- Dacă nu reușești să scapi de el, înearcă să-ți protejezi de lovituri cele mai sensibile părți ale corpului – fața și capul.
- Spune-le copiilor să se încuie într-o cameră sau să fugă la vecini/rude de încredere.
Dacă NU AI REUȘIT SĂ SCAPI din mâinile agresorului și ai fost abuzată:
- Pentru siguranța ta, părăsește domiciliul dacă agresorul încă mai este în casă sau bănuiești că se poate întoarce. Așteaptă afară, într-un loc sigur, până ajunge poliția.
- Dacă nu poți să ieși din casă sau să te deplasezi pentru îngrijiri medicale/plângere la poliție, sună la 112 și vei fi ajutată de urgență.
- În cazul în care ești rănită, nu ezita să mergi la spital pentru un consult medical. Spune-le doctorilor ce ai pățit. Leziunile interne se pot agrava dacă nu le tratezi și îți pui viața în pericol.
- Până cercetează poliția locul unde ai fost agresată, nu atinge nici un obiect din acea zonă. Astfel, se vor păstra toate probele și poziția lor în cameră: obiecte sparte, haine rupte, lucruri trântite, pete, amprente, etc.
Am discutat și cu Lilia Potîng, jurist Promo-LEX, și am aflat de la ea că: în cazul actelor de violență în familie, legislația Republicii Moldova prevede:
a) protecția victimei,
b) pedepsirea agresorului,
c) servicii de reabilitare a victimelor și
d) servicii pentru agresori.
a) protecția victimei,
b) pedepsirea agresorului,
c) servicii de reabilitare a victimelor și
d) servicii pentru agresori.
a) Protecția victimei poate fi instituită prin: ordin de restricție de urgență (eliberat de poliție, pentru o perioadă de până la 10 zile, în baza chestionarului de constatare și evaluare a riscurilor) și prin ordonanța de protecție (se emite de judecătorie, pentru maxim 90 de zile).
b) agresorul urmează să fie pedepsit pentru săvârșirea nemijlocită a actelor de violența (ori conform art. 78/1 Codul Contravențional, ori 201/1 Codul Penal) dar și, în cazul în care au fost instituite măsuri de protecție și le-a încălcat, la fel urmează a fi pedepsit (fie conform art. 318/1 Codul Contravențional, dacă a încălcat ordinul de restricție de urgență eliberat de poliție, fie 320/1 Codul Penal, dacă a încălcat ordonanța de protecție emisă de judecătorie).
c) victimele violenței în familie pot beneficia de servicii de plasament temporar gratuit, dar și de servicii juridice, medicale, sociale și psihologice de reabilitare. Promo-LEX în parteneriat cu „Casa Mărioarei” și „RCTV Memoria” acordă astfel de servicii.
d) este foarte important să se lucreze cu agresorii, din punct de vedere psihologic, pentru ca aceștia să înțeleagă problema comportamentului lor și să nu mai aplice pe viitor violența. În acest sens, prin cererea privind eliberarea ordonanței de protecție, victima poate solicita obligarea agresorului să meargă la serviciile specializate. În prezent, astfel de servicii există în Drochia, Chișinău, Ocnița și Căușeni. Serviciile sunt gratuite”.
Ieșirea dintr-o situație abuzivă sau violentă nu este deloc ușoară. E posibil să mai speri că lucrurile se vor schimba sau poate nu ai curajul să pleci. Trebuie să știi că tu nu porți nici o vină pentru comportamentul abuziv al partenerului. Singurul lucru care contează este viața ta. Există soluții și, dacă vei cere ajutorul, nu vei rămâne singură.
Nu accepta să fii victimă a violenței! Meriți să trăiești fără teamă!
Acest articol a fost realizat cu ajutorul Liliei Potîng, jurist Promo-LEX și „Ghidul siguranței pentru victimele violenței în familie” realizat de Poliția Română în parteneriat cu Asociația Necuvinte, de unde am preluat unele informații
Dacă crezi că este un articol util, distribuie-l ca să afle această informație cât mai multe femei.
Te aștept cu un like pe pagina de Facebook a blogului, acolo unde postez zilnic. Iar pe mine mă mai găsești și pe Instagram, Pinterest, Youtube și Facebook.
Cu drag, Anna, mamă care nu acceptă violența!
Sursa foto - Unsplash
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu