miercuri, 12 septembrie 2018

Cinci jocuri prin care putem încuraja empatia la copii


Empatia înseamnă „abilitatea de a te pune în papucii celuilalt, de a simți ceea ce simte celălalt și de a vedea lumea prin ochii celui de lângă tine”. La copii, empatia poate fi dezvoltată începând cu vârsta de un anișor, atunci când acesta deja recunoaște expresiile faciale și stările emoționale. Din păcate, chiar și la vârste mai mari, mulți copii ajung să nu fie empatici, ci mai degrabă egoiști în unele momente. 

Deseori, atunci când între copiii mei apar conflicte, îi îndemn să se oprească un pic, să se liniștească și să încerce să simtă ceea ce simte celălalt. Uneori îmi reușește, alte ori – nu. Nu de puține ori s-a întâmplat ca, atunci când unul a căzut și s-a lovit, celălalt să râdă sau, când unuia nu i-a reușit ceva, celălalt să îl arate cu degetul. Sunt încă în căutarea metodelor de dezvoltare a empatiei la copiii mei și, atunci când citeam cartea „Mica enciclopedie Lykke” de Meik Wiking și am dat peste o listă cu jocuri prin care putem încuraja empatia la copii, am zis că trebuie neapărat să le scriu și pe blog. Astfel, vor fi accesibile tuturor mămicilor aflate în aceeași situație ca mine.

Plimbat și povestit
Faceți o plimbare, căutați, în timpul ei, pe cineva cu o haină cenușie sau orice altă culoare vreți voi. Imediat ce ați identificat o astfel de persoană, petreceți restul plimbării vorbind despre cum vă imaginați că ar fi viața acelei persooane, pornind de la cum arată.

Desenați
Desenați un chip în mijlocul unei foi de hârtie, cu o expresie de bucurie, furie, mâhnire sau altă emoție, apoi desenați ce ar face-o pe acea persoană să se simtă altfel.

Jucați „Sentimentul stăptămânii”
Alegeți un sentiment, desenați-l sau scrieți-l pe un bilețel adeziv și lipiți-l pe frigider. Apoi, toată săptămâna, rugați-vă copilul să menționeze acel sentiment anume când îl identifică la el înșiși sau la alții.

Gesturi
Așezați-vă în fața unei oglinzi. Puneți-vă brațele la spate și vorbiți, apoi folosiți-vă brațele pentru a face gesturi care exprimă ceea ce spuneți. Acest joc poate fi jucat și cu două persoane, unde una vorbește și cealaltă gesticulează.

Mimă
Jucați unul din filmele preferate ale copiilor voștri, dar pe muțește. Vorbiți despre expresiile faciale pe care le vedeți, ce înseamnă acestea și de ce ar putea avea personajele astfel de sentimente.

Chiar dacă și voi veți face aceste jocuri, nu uita că cel mai bun exemplu pentru copil ești chiar tu! 

Dacă ți-a plăcut articolul, distribuie-l ca să afle și alte mămici despre aceste jocuri.

Te aștept cu un like pe pagina de Facebook a blogului. Iar pe mine mă găsești pe Instagram, Pinterest, Youtube și Facebook

Cu drag, Anna, mamă de doi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu