Sarcina este o perioadă specială din multe puncte de
vedere, iar unul din aspectele la care trebuie să fim foarte atente este că
există plante pe care le utilizăm în mod obișnuit în dieta noastră fără
probleme, dar care acum ar putea provoca neplăceri de la cele mai reduse,
precum arsuri la stomac, până la cele mai grave, precum naștere prematură și
malformații ale fătului.
"Farmacia naturii" este în general și pe bună dreptate la mare preț. Se știe că plantele fac mult bine, tratează afecțiuni sau ameliorează simptome neplăcute.
Însă atunci când suntem însărcinate trebuie să ținem cont că administrarea anumitor plante poate avea efecte nocive asupra noastră sau a bebelușului, acestea fiind toxice, provocând avort spontan, malformații sau alte complicații.
Din acest motiv este recomandat să evităm consumul anumitor plante, indiferent că e vorba de salate/ceaiuri/tincturi, fără să cerem avizul medicului.
Listă scurtă de plante ce ar trebui evitate de orice gravidă:
- Aloe vera, deși este o plantă cu proprietăți extraordinare în mod obișnuit, asupra sarcinii poate avea efecte nedorite, fiind toxică mai ales dacă este ingerată.
- Chamomila, folosită în multe produse pentru igienă/sănătate, găsindu-se în compoziția unor uleiuri, pastile etc, poate provoca avort spontan sau malformații ale fătului ;
- Rădăcina de rubarba, crusinul, ceaiul verde, deoarece au puternice efecte purgative și de aceea nu sunt recomandate în timpul sarcinii ;
- Ceaiul negru de asemenea trebuie consumat în cantități foarte reduse, deoarece poate provoca palpitații și creșterea pulsului.
- Ienupărul, rostopasca, rozmarinul, pelinul, vâscul și chiar banalul pătrunjel pot produce malformații ale fătului;
- Inul, frunzele de zmeur, cimbrul pot duce la contracții care pot provoca naștere prematură (de altfel multe gravide care sunt foarte aproape de termenul nașterii sau l-au depățit beau ceaiuri de frunze de zmeur, de exemplu, pentru a declanșa contracțiile).
Cele mai sigure ceaiuri în perioada sarcinii sunt:
- ceaiurile de fructe: lămâie, fructe de padure, măceșe etc;
- ceaiul de mușețel (combate insomnia);
- ceiul de mentă (reduce intensitatea grețurilor).
În
concluzie, e bine de știut că în sarcină este necesar să acorzi o atenție sporită nutriției, nu
doar pentru a-ți asigura doza
de vitamine și nutrienti, dar
și pentru a preveni riscuri
ce pot fi uneori chiar fatale pentru mamă sau făt.
Nu doar alimentele din categoriile enumerate
anterior pot prezenta pericole pentru gravide, ci orice aliment care nu a fost transportat/preparat/depozitat
în condiții propice! Bacteriile sunt
"viclene": un aliment sau o mâncare preparată
care în aparență arată bine poate să
conțină agenți patogeni producatori care te pot îmbolnăvi.